The wishlist name can't be left blank
Hoe schilder je paneelwerk in huis

Hoe schilder je paneelwerk in huis

January 12th, 2021
Little Greene

Het schilderen van paneelwerk is een simpele en effectieve manier om je interieur te verfraaien. Het kan worden gebruikt om textuur toe te voegen of om een middelpunt te creëren.

Ontdek de verschillende manieren waarop je panelen kunt gebruiken; zowel in kleurschema’s die aan zijn historische gebruik herinneren of in strakke eigentijdse ontwerpen.

Chimney Brick 247

Hoe schilder je wandpanelen

Of je nu bestaande architectonische elementen hebt of paneelwerk in huis wilt toepassen, volg onze verftips voor het bereiken een prachtige afwerking.

  1. Vul alle gaatjes en oneffenheden in het paneel op en schuur deze lichtjes tot een glad, egaal geheel.
  2. Schuur alle oppervlakken met schuurpapier met een gemiddelde korrel van hoge kwaliteit.
  3. Gebruik een vulmiddel om eventuele gaten in de inzetstukken en voegen van de panelen te vullen. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt, aangezien droogtijden en andere factoren per merk kunnen verschillen. Als het paneel groeven heeft, kit dan tussen de openingen voor een zo glad mogelijk uiterlijk.
  4. Breng een laag ‘Little Greene ASP’ (All Surface Primer) toe voor MDF panelen, de nerf kan mogelijk iets omhoog komen. We raden aan dit simpelweg voorzichtig met de hand te schuren.
  5. Verwijder al het stof en zorg ervoor dat alle oppervlakken die geschilderd moeten worden schoon zijn. Schuur de panelen zodra ze droog zijn met een korrel 240 schuurpapier, of met een decoreerschuursponsje.
  6. Breng een laag ‘Intelligent Matt Emulsion’ aan op zowel de panelen als de muur. Voor grotere gebieden raden we aan om de verf met een roller aan te brengen.
  7. Laat de verf 4 uur drogen voordat je de panelen nog een keer voorzichtig schuurt. Breng hierna de laatste laag ‘Intelligent Matt Emulsion’ aan.

Hoe combineer je paneelwerk in je interieur

Voeg textuur toe door panelen in één sterke tint te schilderen.

Voeg textuur toe door panelen in één sterke tint te schilderen.

Of je nu een huis met authentieke kenmerken hebt of graag aan een doe-het-zelfproject aangaat, panelen zijn de perfecte manier om karakter aan een ruimte toe te voegen.

Gebruik krachtigere tinten zoals ‘Mid Azure Green’ of ‘Scree’ om impact te maken in eetkamers, slaapkamers of woonkamers.

Muur en Panelen: Mid Azure Green

Plinten: Royal Navy

Verfraai met kleur doordrenkte schema’s met decoratief paneelwerk.

In de decadente hoven van het 17e-eeuwse Frankrijk werd paneelwerk gebruikt om smaak voor sierlijk design te weerspiegelen. Roep dit tijdperk op in je eigen huis door decoratieve panelen te gebruiken in een eenkleurig schema.

Combineer een levendige kleur zoals ‘Leather’ met sobere panelen of gebruik rijke kleuren zoals ‘Chocolate Colour’ voor een knus gevoel.

Muren en Openhaard: Leather

Plafond en Raamkozijn: Loft White

Leer meer over het omarmen kleur in je interieur

Creëer een middelpunt binnen een harmonieus kleurschema.

Het creëren van een middelpunt is een geweldige manier om impact te maken in een ruimte. Trek de aandacht naar een bepaalde kleur of gebied van de kamer door paneelwerk te vormen in grote vierkanten.

Overweeg het combineren van ‘Castell Pink’ of ‘Scullery’ met aanvullende tinten uit onze ‘Stone-collectie’ om een elegant, ééntonig kleurenschema te creëren.

Plafond en Lijsten: Ferdinand

Bovenste gedeelte muur: Castell Pink

Onderste gedeelte muur: Arras

Plinten en Luiken: Nether Red

Muur: Clay - Mid

Centraal paneel: Scullery

Middelste panelen: Lute

Rechter panelen: Clay

Gebruik verticale panelen voor een karakteristiek, rustiek ontwerp.

Verticale panelen doen denken aan landelijke boerderijen en zijn perfect voor het toevoegen van persoonlijkheid aan functionele ruimtes.

Hier is ‘Pleat’ gecombineerd met het sterke, gebrande oranje ‘Heat’. Een rustiek, sober keukenschema heeft verticale panelen die in één donkere en diepe tint geschilderd zijn, zoals ‘Chimney Brick’

Muur en Kast: Pleat

Schappen: Heat

Muur en Kast: Chimney Brick

Combineer panelen met behang om een opvallende ruimte te creëren.

Paneelwerk is een geweldig middel om je behangschema extra diepte en interesse te geven. In deze slaapkamer is het behang ‘Hencroft – Pink Primula’ opgehangen binnen houten panelen die geschilderd zijn in ‘Pea Green’.

Panelen kunnen ook over behang worden geplaatst om het design te verfraaien. Het houten frame is geschilderd in ‘Boxington’ en ‘Sage & Onions’ om de respectievelijke kleuren in deze behangontwerpen aan te vullen.

Muur: Pavona - Gina

Plafond: Linen Wash

Architraaf: Urbane Grey

Kozijnen en Plinten: Boxington

Ontdek meer inspirerende behang/paneelwerk schema’s

Binnen de panelen: Hencroft - Pink Primula

Paneelwerk: Pea Green

Deur: Loft White

Muren: Clutterbuck - Lodge

Plafond: Wood Ash

Panelen: Sage & Onions

Vind meer ideeën voor het schilderen van panelen in onze inspiratiegalerij.

Gerelateerde artikelen

Duurzame afwerkingen voor een prachtige buitenruimte

Duurzame afwerkingen voor een prachtige buitenruimte

Ideeën om je logeerkamer te updaten

Ideeën om je logeerkamer te updaten

Vijf National Trust Papers IV schema’s, geselecteerd door Ruth

Vijf National Trust Papers IV schema’s, geselecteerd door Ruth

Hoe gebruik je verf samplepotjes

Hoe gebruik je verf samplepotjes