The wishlist name can't be left blank

Bomboloni recept

In Italië zie je vaak elegante signore deze weelderige donuts eten als ontbijt met een espresso of cappuccino. Zoals met de meeste elementen van de Italiaanse levensstijl, is het zeker de moeite waard om deze gewoonte over te nemen!

Moeilijkheidsgraad: ★★★★★

Voor 10 donuts

 

  • 420 g bloem
  • 30 g basterdsuiker, plus extra voor de coating
  • ½ theelepel fijn zout
  • 14 g droge actieve gist
  • 220 ml halfvolle melk, lauwwarm
  • Fijn geraspte schil van 1 grote sinaasappel
  • 2 grote eieren, licht geklopt
  • 40 g ongezouten boter, zacht gemaakt
  • Plantaardige olie, om te frituren en in te vetten
  • Crème patisserie, jam of chocoladepasta voor de vulling
  1. Doe de bloem, suiker, zout en gist in de kom van een mixer en roer door elkaar. Voeg de warme melk, sinaasappelschil en de eieren toe en mix met de deeghaak ongeveer 5 minuten op gemiddelde snelheid. Gebruik een spatel om het deeg naar beneden te schrapen als het teveel de kom in klimt. Zet de mixer uit en laat het deeg 5 minuten ontspannen.
  2. Voeg, terwijl de motor weer draait, beetje bij beetje de zacht geworden boter toe. Als alles erin zit, blijf dan nog 5 minuten mixen op gemiddelde snelheid, tot het deeg glad en glanzend is.
  3. Doe het over in een licht geoliede kom, dek af met geoliede huishoudfolie en laat 30 minuten tot 1 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg verdubbeld is in omvang. De tijd die nodig is hangt af van de temperatuur in je keuken.

4. Vet twee bakplaten licht in met olie. Draai het beproefde deeg uit op een zeer licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het deeg in 10 stukken van elk ongeveer 70g. Vorm er dan gladde, strakke ballen van en leg ze op de ingeoliede bakplaten, met voldoende ruimte ertussen. Schik ze netjes, want je bakt ze in de volgorde waarin ze gevormd zijn om de rijpingstijd te controleren. Dek af met geoliede huishoudfolie en rijas opnieuw tot ze verdubbeld zijn in grootte, ongeveer 15-20 minuten.

5. Verhit de olie in een diepe pan tot 160°C en controleer de temperatuur met een thermometer. Bak één of twee donuts tegelijk om de pan niet te vol te laten worden. Laat de donuts voorzichtig in de olie zakken en bak ze 2 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en opgezwollen zijn. Laat uitlekken op een dienblad bekleed met keukenpapier.

6. Wentel de donuts terwijl ze nog warm zijn in de griessuiker tot ze goed bedekt zijn en vul ze dan met crème patisserie, jam of chocoladepasta.