The wishlist name can't be left blank
Ontdek National Trust Papers IV

Ontdek National Trust Papers IV

January 15th, 2024
Little Greene

Little Greene presenteert ‘National Trust Papers IV’: de vierde collectie authentieke behangontwerpen afkomstig van National Trust-domeinen in het Verenigd Koninkrijk

Behang: Aderyn - Olive Colour (c.1770), Datapaneel: Obsidian Green, Plafond: Sage Green, Deuren: Olive Colour

Little Greene’s nieuwe behangcollectie ‘National Trust Papers IV’ is een veelzijdige en eclectische verzameling van acht historische behangontwerpen, die zijn aangepast en opnieuw gekleurd in Little Greene-tinten. Het bronmateriaal voor deze collectie vertegenwoordigt meer dan 250 jaar Britse interieurdecoratie, terwijl het deskundige kleurgebruik een eigentijdse nuance geeft en de historische ontwerpen nieuw leven inblaast. Hierdoor integreren de in totaal 42 behangkleurstellingen harmonieus binnen moderne interieurs. ‘National Trust Papers IV’ wordt in januari 2024 gelanceerd tijdens Paris Déco Off.

 

In samenwerking met Europa’s grootste liefdadigheidsinstelling voor historisch behoud is elk behangontwerp in de nieuwe ‘National Trust Papers IV’-collectie gemaakt op basis van originele patronen, die gevonden zijn in verschillende historische huizen van National Trust. Hieraan is nog één behangontwerp uit het archief van Little Greene toegevoegd, waarvoor nieuwe kleurstellingen zijn samengesteld. Gebruikmakend van een spectrum aan drukmethoden, van traditionele oppervlaktedruk tot geavanceerde digitale printers, omvat de behangcollectie een scala aan exotische vogels, gestileerde bloemen en guirlandes, ditsy print-bloemen en grootschalige tropische murals.

Behang: Spring Flowers – Garden & Spring Flowers – Portland Stone, Deurkozijn: Portland Stone - Pale, Raamkozijn: Garden, Kastdeuren: Hopper

Ruth Mottershead, Creative Director van Little Greene: “Samenwerken met National Trust, waarbij we deze geweldige, historische ontwerpen blootleggen en nieuw leven inblazen, is een hele eer voor ons allemaal bij Little Greene. De ontwerpen in deze collectie dateren o.a. uit 1770, maar zijn nog steeds actueel en krachtig. Het tonen van deze historische patronen in hun nieuwe kleurstellingen in hedendaagse interieurs en moderne ontwerpschema’s geeft de behangontwerpen een nieuw leven. Zo kunnen we er nog jaren van genieten.”

Een bijdrage van de verkoop van elke rol Little Greene-behang komt ten goede aan het conservatiewerk van National Trust, zodat de historische huizen, tuinen en parken in het Verenigd Koninkrijk nog generaties lang kunnen worden bezocht. Bovendien zal Little Greene het belangrijke conserverings- en restauratieprogramma van National Trust blijven steunen door verf en behang te doneren om kleur terug te brengen in enkele van de meest geliefde eigendommen van het Verenigd Koninkrijk.

Aderyn – Erddig ca. 1770

Aan het einde van de 18e eeuw was Erddig in Wales het familiehuis van Philip Yorke en zijn vrouw Elizabeth. Zij hadden dit handgeschilderde Chinese behang, dat rijkelijk versierd is met prachtige vogels en bloemen, uitgekozen voor de State Bedroom, oftewel voor de slaapkamer waar enkel hoogst belangrijke gasten verbleven. De originele schildering was delicaat en een scherpe beschouwing van vogelparen, wat een subtiele knipoog is naar het Chinese concept van de interconnectiviteit van tegengestelden (yin en yang). De bloemen in het patroon zijn de magnolia (symbool van vrouwelijke schoonheid) en de pioenroos (symbool van eminentie).

Behang: Aderyn – French Grey, Houtwerk inclusief deur: Slaked Lime, Beeldrail: French Grey - Dark

Capricorn (Begin 19e eeuw)

Deze muurschildering is geïnspireerd op delen van historische Velay en Zuber-panelen uit het begin van de 19e eeuw. Het werd met de hand geschilderd om geïdealiseerde en stereotype landschappen te weerspiegelen, die destijds als ‘romantisch’ of ‘exotisch’ werden beschouwd. Deze eigentijdse reproductie toont weelderige landschappen met apen en tropische vogels verdeeld over drie behangpanelen. Capricorn wordt geleverd op een standaardrol van 10 meter. Elke behangrol bevat drie panelen, elk (tot maximaal) 3,25 meter hoog, die achter elkaar kunnen worden geplaats en door de gehele kamer kunnen worden herhaald.

Behang: Capricorn– Boringdon, Kroonlijst & plafond: Slaked Lime, Skirting/bekleding: Elysian Ground, Open haard: Baluster

Bamboo Floral – Kingston Lacy Estate ca. 1790

Dit ontwerp is gebaseerd op kleine stukjes beschilderd Chinees behang, die gevonden zijn in Kingston Lacy Estate in Dorset. Er zijn ongeveer 200 behangfragmenten geïdentificeerd, maar er is weinig over bekend. Het is onduidelijk of het behang daadwerkelijk in het huis zelf is toegepast. Geïmporteerd Chinees behang was enorm populair in dergelijke 19e-eeuwse landhuizen. Individuele elementen werden uitgesneden en bovenop behangpanelen geplakt om het behang een panoramische uitstraling te geven. Het is goed mogelijk dat de gevonden fragmenten overgebleven zijn van dat proces. Bamboo Floral is een omgevormd ontwerp en heeft een herhalend patroon gekregen, passend voor het moderne interieur.

Behang: Bamboo Floral – Heat, Plinten: Air Force Blue, Muur: China Clay, Plafond: Shirting

Spring Flowers – Standen House ca. 1910

In het Verenigd Koninkrijk is Standen House in West Sussex één van de mooiste Arts & Crafts-huizen, ontworpen door Philip Webb met interieurs van William Morris. Dit kleine lentebloemenmotief is typerend voor de manier waarop ontwerpers uit die periode warden geïnspireerd door bloemen en gebladerte en hoe ze deze vormen stileerden om de natuur naar binnen te halen. Het overgebleven, originele stuk behangpapier betreft een monochrome kleurstelling van blauw en wit, maar verder is er weinig bekend over de geschiedenis van dit specifieke behangontwerp.

Behang: Spring Flowers – Bombolone, Rek: Bombolone (buitenste), Affogato (binnen)

Great Ormond Street ca. 1890 (Uit het Little Greene-archief)

Dit kleurrijke papegaaienmotief uit het Little Greene-archief is nieuw leven ingeblazen door nieuwe kleurstellingen. Het dessin is bijna geheel gebaseerd op één van de behanglagen, die verwijderd werden van de achterzijde van een kast op de begane grond van een 18e eeuws rijtjeshuis, dat tegenover het Great Ormond Street Children’s Hospital lag. Het ontwerp werd aan het einde van de 19e eeuw machinaal gedrukt op cellulosepapier.

Behang: Great Ormond St. – Galette, Deur, architraaf, plint: Serpentine, Beeldrail: Tuscan Red, Stoel: Bronze Red

Burges Butterfly – Knightshayes Court, Devon. ca. 1878

Burges Butterfly, die de muren van het boudoir in Knightshayes Court in Devon siert, is ontworpen door de Gothic Revival-architect/ontwerper William Burges (1827-1881). Het dessin heeft een duidelijke relatie met een ander behang van dezelfde oorsprong, ‘Burges Snail’. Dit ontwerp heeft geen diepere historische associatie met Burges enige voltooide landhuis, Knightshayes Court, maar is enkel een ander patroon van Burges, beïnvloed door zijn passie voor de architectuur en kunst van middeleeuws Europa en Aziatisch design.

Behang: Burges Butterfly – Hicks’ Blue, Bekleding: Hicks’ Blue, Raambekleding: Boringdon Green, Plafondstrepen: Slaked Lime & Hicks’ Blue

Mosaic Trail – Fellbrig Hall ca. 1885

Een elegante bloemenguirlande met een geraffineerde tonale variatie. Er is weinig bekend over de geschiedenis van dit behangpapier, maar het is waarschijnlijk afkomstig van de ‘Aesthetic’- beweging (eind 19e eeuw). Het patroon bootst een tegelmozaïek na en heeft een charmante, informele afwerking met subtiele schaduweffecten. Mossaic Trail is gereproduceerd om het origineel te weerspiegelen in vier gedifferentieerde kleurvarianten.

Behang: Mosaic Trail – Blush, Plafond & kroonlijst: Slaked Lime - Mid, Trim: Nether Red, Trap: Obsidian Green, Achterwand: French Grey

Ditsy Block – Felbrigg Hall ca. 1900

Dit aantrekkelijke bloemenraster is gevonden in Felbrigg Hall in Norfolk en is een van de interessantste behangpapieren op deze locatie. De vindplek van het origineel wekt nieuwsgierigheid op, omdat het behang afkomstig is van een zolderkamer, wat vermoedelijk een voormalige personeelskamer was. Echter, in die tijd was dit een ongebruikelijke ruimte om een sierlijk behang te plaatsen. Het originele behangpapier is waarschijnlijk met houtblokken bedrukt en heeft geschilderde ‘vlechten’ aan de bovenkant van het dessin, die lijken op die van damasten meubels. Dit ontwerp is met oppervlaktedruktechniek geproduceerd om de originele productiemethode te weerspiegelen.

Behang: Ditsy Block – Bombolone, Plafond: Bombolone, Muur, plinten en raamdecoratie: Light Bronze Green, Kasten: Chocolate Colour

Behang: Ditsy Block – Green Verditer, Plinten: Trumpet, Kroonlijst: Mid Azure Green, Muur & Plafond: Green Stone - Pale

Behang: Ditsy Block – Phthalo, Dado paneel & deuren: Obsidian Green

De collectie ‘National Trust Papers IV’ wordt gelanceerd op maandag 22 januari 2024 tijdens Paris Déco Off.

Gerelateerde artikelen

Duurzame afwerkingen voor een prachtige buitenruimte

Duurzame afwerkingen voor een prachtige buitenruimte

Hoe gebruik je verf samplepotjes

Hoe gebruik je verf samplepotjes

Ideeën om je logeerkamer te updaten

Ideeën om je logeerkamer te updaten

Vijf National Trust Papers IV schema’s, geselecteerd door Ruth

Vijf National Trust Papers IV schema’s, geselecteerd door Ruth